fbpx
+358 44 273 5503 (Mon-Fri 10-18:00 EET) coach@bodymike.com

Olen Michael Majalahti ja olen ollut ammattipainija ympäri maailman jo vuodesta 1994, jolloin aloitin painiurani Calgaryssä, Kanadan villissä lännessä. Olen kiertänyt menestyksellisesti 20 maata ja neljä mannerta viimeisen 23-vuoden aikana lajissani otellen maailman parhaimmistoa vastaan. Saavutuksiini kuuluu lukuisia mestaruuksia maissa kuten Japani, Italia, Saksa ja Englanti Suomen lisäksi puhumattakaan kolmesta Euroopan mestaruusvoitosta vuosina 2006, 2009 ja 2011. Voisi sanoa ja väittää, että olen Pohjoismaiden menestynein ammattipainija kautta historian, vaikka joku saattaisi Tony Halmetta väittää suuremmaksi tähdeksi tällä alalla.

Jo vuodesta 2004 olen toiminut personal trainerinä alkaen Suomessa. Kävin FAFin kurssit aikoinaan, ja siitä lähti kuntovalmentajan taival omalla kohdallani. Matkaillessa ja otellessani ympäri maailmaa olen päässyt kuntovalmentamaan lukuisia ihmisiä ja koulutusryhmiä eri maissa: Viro, Ruotsi, Tanska, Japani, Romania, Italia ja USA Suomen lisäksi. Olen kerännyt mielettömästi resursseja matkoillani treenaten myös muiden huippu-urheilijoiden ja muiden valmentajien kanssa. Kaiken tämän paketoin ja lainasin monia käytännöllisiä kehonpaino- ja kehonhallintaniksejä omasta lajitaustastani ja aloitin tänä keväänä oman Body Mike-nimisen PT-valmennusyrityksen.

Olen päässyt PT-valmentajan roolissa vuosien varrella ohjaamaan kaikensorttista sakkia, kun ottaa huomioon, että vanhin asiakkaani on ollut 85-vuotias mies. Yksi asia on noussut yli muiden esiin tärkeimpänä seikkana kuntoilun ja kehonmuokkauksen saralla, ja se on funktionaalinen terveys.

En välitä, kuka väittää mitä vastaan tässä. Funktionaalinen terveys vie etusijan, sillä keho on moottori, joka suorittaa elämämme aikana kaiken vaadittavan. Kaikki esteettinen hyöyty – enkä sitä puolta vähättele – on kermaa kakun päällä. Se on bonus ja sen tulisi olla pitkällä tähtäimellä sivuhyöty, josta saa nauttia terveydenhuollon ohella.

Photo: Pasi Murto

Nykypäivän meininki on pinnallisempaa kuin koskaan. Helkkari vie, ab implants? Calf implants? Miehille pec impants? Synthol-oljyä piikillä lihakseen, jos muuten ei toivottua lihaskasvua saavuteta? Esthetics over all else, sanoisin äidinkielläni. Myydään myyttiä, valheellista mielikuvaa, johon sitten kansan pitäisi markkinoinnin ja päivän hengen myötä pyrkiä. Älkää viitsikö. Ollaan me nyt joskus tyhmiä, mutta älkää meitä idiootteina pitäkö!

Ensalkuun hyvin paljon saa aikaiseksi pelkällä oikealla treenillä. Tähän on olemassa ennen kaikkea pätevät personal trainerit. Toki, ei se auta kansaa, että nykyään kuka tahansa neljä päivää PT-kurssin käyneenä voi kutsua itseänsä kuntovalmentajaksi, samoiten kun juoksumattotaivas voi väittää olevansa kuntosali. Rima on vedetty niin alas, että hämmennystä selvästi vain syntyy, ja monet viisveisaavat koko kuntosalikulttuurille, kun mitään tuloksia ei saada aikaiseksi.

Muistan naisasiakkaan, joka vuosikymmen sitten kertoi käyneensä salilla viisi vuotta saavuttamatta mitään tuloksia. Kysyin, että miten hän oli treenannut ja pyysin häntä näyttämään käyttämiänsä treenitekniikoita ja metodeja. Tämän jälkeen en ihmetellyt lainkaan. Emäntä ei ollut koskaan ymmärtänyt oman lihaksistonsa päälle, eikä hänelle ollut kukaan koskaan selventänyt, kuinka oikeasti pitäisi liikkeissä lihaksia inkorporoida. Ja näitä on monia, samankaltaisia tapauksia. Fitness-buumi vain lypsää tietämättömiltä rahat pois ja myy myyttejä ja näennäisiä hyötyjä. Jätetään asiakkaalle treenin ajaksi kännykkä miltei käteen ja jätetään kertomatta raaka todellisuus, että ilman uhrausta ja suurta ponnistusta epämukavuuden alueella mitään sen taivaallisempaa ei tule tapahtumaan.

Nykypäivässä estetiikka ja ”treenin pitää olla kivaa” –mentaliteetti ovat harhauttaneet todella monet. Eletään Google-kulttuurissa hedonismin aikaa, joka on suorastaan turhamaisuudessaan verrattavissa Rooman viimeisiin päiviin.

Englanniksi on sanonta, että ”any destination worth getting to is a long and winding road.” Oikeat, laadukkaat tulokset syntyvät ja kehittyvät ajan myötä pikkuhiljaa kypsyen. You have to be willing to put in the time. Pay your dues. Resolve to pay the price. Päätä, ettet usko valheellisiin mielikuviin etkä kuuntele päivän pinnallisia harhoja.

On olemassa vain kovaa työtä. Harvoilla on edes lahjakkuutta. Utti Hietaloita ja Boogie Mustosia on hyvin, hyvin harvassa tässä maailmassa. Itse todennäköisesti et ole heidän kaltainen. Olet sinä. Ja kamppailet ainoastaan itseäsi vastaan, niin salilla kun elämässä.

Michael ”Body Mike” Majalahti