fbpx
+358 44 273 5503 (Mon-Fri 10-18:00 EET) coach@bodymike.com

Olen pitkään käyttänyt treenibuustereita ja viimeisinä vuosina ikää kun on tullut lisää, olen kovasti pohtinut niiden tarpeellisuutta ja järkeä.

Ensinnäkin, jos sinulla ei ole riittävästi energiaa vetää himokova treeni tiettynä päivänä, onko viisasta fuskata omaa hermostoaan ja pintaverenkiertoa ”luulemaan/lukemaan” että sinulla olisi enempi reservejä tankissa kuin sillä hetkellä oikeasti löytyy? Onko viisasta ”valehdella” omalle kropalleen (ja mielelleen) ”kertoen” sille, että pakko on jaksaa yli sen, mitä luonto sillä hetkellä oikeasti sinulle sallii?

Jotenkin, monella tavalla, suuri osa näistä nykyaikaisista erikoislisäravinteista ja tehonlisääjistä ovat täysin kyseenalaisia niin toimivuudeltaan kuin myös vaikutukseltaan.  Hervottomia määriä kofeiinia löytyy kaikista näistä, oli sitten energiajuomat tai buusterijauheet tai pillerit.  Ensinnäkin, on hyvä ymmärtää, että suuret määrät kofeiinia nostavat stressihormoonien tasoa ja määrää ihmiskehossa, ja juuri kortisoolin nostaminen on pahinta mitä voi tehdä testosteroonitasoilleen, johtaen sabotointitilaan.

Oletko oikeasti saavuttanut isompaa lihaskuntoa ja parempaa terveyttä käyttämällä tiettyjä tuotteita? Jos vastaus on ”en tiedä” tai ”ei”, silloin on syytä pohtia, onko niiden nauttiminen mitään muuta kuin mainosmiesten maalailtua utopiaa. Kai sakki ymmärtää, ettei tulla Dorian Yatesin näköiseksi syömällä heraproteiinia. Ja Donatella Versacen näköiseksi ei tulla ilman leikkauksia, botoksia ja ties mitä. No, ei nyt imartelevin esimerkki tuo viimeinen, mutta ymmärrätte pointtini.

Se mikä seuraa, kun treenaaja kuluttaa hermostonsa loppuun ”feikkienergialla”, on ennen pitkää äärimmäinen väsymys ja pahimmassa tapauksessa romahdus. Erityisesti siinä tapauksessa, että jää koukkuun buustereihin. Silloin ärsykkeen voimakkuus progressiivisesti kasvaa ja toimii ikäänkuin narkomaanisesti, ja on ”pakko” saada laturi, että voi edes tavallisia treenejä suorittaa. Uskokaa kun kerron, olen itse ollut tuossa pisteessä buustereiden kanssa. Kun siihen lisää pitkäaikaisen insomnian eli unettomuuden, väsymyksen koktaili on valmis ja stressihormoonit pääsevät riemuvoittoon ihmiskehossa.

Pahimmassa tapauksessa treenaaja voi buusterikoukun siivellä kehittää itselleen ns. “lisämunuaisen uupumuksen” / ns. adrenal fatigue” = HPA-akselin häiriötila (Hypotalamus-aivolisäke-lisämunuainen).  KELA ei Suomessa tunnusta tuota lisämunuaisen uupumusta, eli turha sitä kautta asiaa lähtee hoitamaan.  Antioksidanttiklinikka taas puolestaan ymmärtää ja tunnustaa oireen mennen tullen. Tämä oire on sitten pahempi tapaus, joka ei niin vain korjaannu tuosta noin. Tällöin ollaan vakavasti lääkärinhoidon tarpeessa, sillä tästä voi kehittyä Addisonintauti pahimmassa tapauksessa. Ja buusterit eivät enää auta sitten pätkääkään.

Romun on noustava muulla, kuin tehonlisääjillä, tai muuten olet aidosti kuseessa ennen pitkää.

Toinen merkittävä pulma ja seikka, joka kannattaa erinäisten buustereiden käytössä ottaa huomioon, on niiden vaikutus vatsaan, suolistoon ja vatsanukkaan. Mitä vahvempi buusteri, sitä voimakkaampi sen vaikutus on myös vatsan toimintaan. Kouristukset ja ripuli eivät ole hyvä merkki. Maalaispojan järki jo näin kertoo, lääkäriä ei tähän diagnoosiin tarvita. Pahimmassa tapauksessa sekoitat suolistosi toiminnan perinpohjin, ja silloin kaikkien muiden ruoka-aineiden imeytyvyys heikentyy ja hankaloituu etkä saa toivottuja tuloksia treenistä. Jos vatsanukka menee, kuten keliakiapotilailla, olet todella paskaisessa jamassa. Vatsanukan ja suoliston kanssa ei ole leikkimistä. Kaikki, mikä kompromisoi nuo kaksi asiaa, pitäisi välittömästi pistää pois, olit kuka tahansa.

Toki maailma ei ole ihan näin synkkä, mutta äärimmäisessä tapauksessa näistä pahimmista haitoista juuri puhutaan, sillä ne ovat hyvinkin relevantteja. Järki kourassa satunnaisesti silloin tällöin voi popsia jotain Pre-Workoutia, mutta varokaa vaikuttavien aineiden koukkua, sillä se hiipii nurkan takana kuin kiimainen kissa juoksun aikana. Ja pitäkää silmällä, miltä tuntuu vatsassa.

Itse olen 29 treenivuoden jälkeen tullut siihen lopputulokseen, että buusterit, erityisesti vanhemmiten, eivät ole maailman fiksuin asia. Ne antavat kestävyydestä ja jaksamisesta valekuvan, joka ei ole juurrettu todellisuuteen millään tasolla. Fuskataan elimistöä keinotekoisesti kestämään enemmän ja pidempään. Ylitetään normaalit, luonnon asettamat rajat. Ja arvatkaa vaan, mitä tapahtuu, kun haastetaan luontoa. Aina jäädään kakkoseksi ja jälkeenpäin väsyttää niin helvetisti, pää horroksessa.

Pyrkikää ensisijaisesti korvaamaan kaikki energiavajeet puhtaalla ruoalla.  Chiasiemenistä banaaneihin ja hedelmäsmoothiehin. Ensin ruokavalio kuntoo ennen kuin lähdetään yhtään mitään korviketta hakemaan. Elämäntavat myös muutenkin kuntoon ja nimenomaan lepo ja uni. Kuunnelkaa kroppaanne.  Älkää haastako terveytenne uhalla itseänne ”fitneksen” nimissä.

Michael ”Body Mike” Majalahti
www.bodymike.com
www.facebook.com/coachbodymike