fbpx
+358 44 273 5503 (Mon-Fri 10-18:00 EET) coach@bodymike.com

Mietin juuri niitä lukuisia tuttuja ja kavereita, jotka ovat kusseet isosti oman terveytensä ja elämänsä fitnessteollisuuden ”uhreina.” Armottomat, suorastaan epäterveelliset dieetit, jotka näännyttävät elimistön ja kuivettavat munuaiset… kuinka nämä voidaan oikeuttaa ”fitness”-käsitteen alla? Miten kisadieeteillä itsekehitettyä elinikäistä ruoka-aineallergiaa voidaan millään mitalla puolustaa? Miten lisämunuaisen tai kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan oikeuttaa, kun itse on ajanut elimistön ”fitnessurheilun” nimissä siihen pisteeseen, ettei takaisinpaluuta ole?

Kaikki asiat, jotka viedään äärimmäisyyksiin, ovat pahasta. Mikä tahansa palvonta – otetaan nyt vaikka kehonkulttuurinpalvonta tai sitten Slayer-yhtyeen fanaattinen seuranta, jossa kaiverretaan puukolla bändin logo omaan ihoonsa – ei ole hyvästä. Tuskin rivi-muslimeilla on mitään pahoja aikeita muita kohtaan, jotka eivät heidän uskontoaan ja näkemyksiä seuraa, vaan ne ovat ääriliikkeet myös heidän keskuudessaan, jotka tekevät hallaa. Sama koskee äärimmäisiä kulttiliikkeitä, oli uskonto tai aate mikä tahansa.

Katsoin tuossa juuri Netflixistä pari dokkaria liittyen fitnesskulttuuriin, ja ne laittoivat miettimään tämän ilmiön sisältöä, toki hieman eri vinkkeleistä. Generation Iron on uudempi kehonrakennukseen littyvä dokkari, jota lämpimästi suosittelen, ja sitten oli vuodelta 1985 Pumping Iron II: The Women. Jälkimmäisessä puntaroitiin naisten kohdalla, mikä lihaksikkuusasteikko on enää naisellista, kun aikaisemmassa käytiin läpi, miten paljon joudutaan uhraamaan, että päästään mm. Mr. Olympian tasolle. Toinen asia, mikä todella hymyilytti, oli Generation Ironissa kohta, joka käsitteli steroidien käyttöä ja sitä, kuinka kaverit eivät halua siitä puhua. Älkää nyt viitsikö. Jos kuka tahansa näkee, että olet ottanut muuta kuin kaurapuuroa ja maitorahkaa, älä pidä koko maailmaa tyhmänä. Sama koskee naisia, jotka ovat ottaneet botoxia, silikonia tai kollageenihoitoa. Mitä häpeämistä siinä on, että myöntää ottaneensa, jos kerran on ilmiselvää, ettei olla natikoita?

En koe mitään velvollisuutta puolustaa fitnessalaa tai niitä, jotka ovat synteettisesti rakentaneet minäkuvansa. En koe myöskään velvollisuutta olla hiljaa niistä monista esimerkeistä, joissa treenaajat ovat vetäneet elimistönsä perinpohjin pilalle hullujen dieettien ja lääkeainekuurien kautta. Hinta on jokaisen maksettava omista päätöksistä. Yhtälailla niillä, jotka valitsevat näännyttää kroppaansa, että saavat kovaa kyytiä pulveridieeteillä pudotettua ennätysmäisen määrän kiloja lyhyessä ajassa, ja sitten saavat tilalle laihan läskin, joka roikkuu löysänä ihona kropassa, en koe, että minun pitäisi puollustaa fitneksen nimessä mitään. Ei.

Olen oikeasti terveyden asialla. Olen puhtaasti ja ainoastaan sen kannalla, mikä vie ihmisen pitkälle, vahvana ja viriilina, terveenä ja täysijärkisenä.

Kaikki muu on turhamaisuutta. Ja kaikella on hintansa. Minkä hinnan itse valitset maksaa?

Michael ”Body Mike” Majalahti

www.bodymike.com
www.facebook.com/coachbodymike